26 Ekim 2011 Çarşamba

Film Keyfi

Film izlerken, dram da olsa , komedide olsa her insan kendi hikayesinden bir nebze bir şeyler  bulur. Seyircinin hayatı sanki izlediği film karesindedir. Kendi yaşamını bir başkalarının canlandırdığını görmek izleyiciye oldukça farklı duygular yaşatır. Yaşadığı durumun nasıl göründüğünü izleyen kişi oldukça keyif alır. Bu durum sanki aynada kendini seyretmek gibidir. Kıyafetlerinizi giyerseniz, bir kombin oluşturursunuz, saçınızı yaparsınız fakat bunların hepsinin bir bütün olarak nasıl göründüğünü merak ederseniz. Bu merakı ayna karşısında giderirsiniz. Tıpkı izlediğiniz filmlerin hayatınızı anlatması da böyledir. Siz yaşantınızda her gün bir olayla karşılaşırsınız ama bir bütünlük oluşturamazsınız. Oysa hayatınız ile benzerlik gösteren filmleri izlediğinizde, o hayatın içinde nasıl göründüğünüzü seyredersiniz.



Filmlerden alınan keyifte böyle durumların insanlar üzerindeki etkisiyle olmaktadır. Bir filmde ne kadar çok kendinizden bir durumla karşılaşırsanız, film için o kadar çok olumlu fikirleriniz olur. Film izlerken her seyirci bir eleştirmen olur. Çünkü; herkesin izlediği filmde aradıkları farklıdır. Bazen dekorun gerçekçiliği, bazen oyuncuların gerçekçiliği, bazen de senaryonun gerçek hayat ile uyumuna dikkat edilir. Eğer çekilen filmlerde bu gerçekçiliklerden bir kaçı bulunuyorsa o film başarılı olarak nitelendirilir. Bu başarıdan hem oyuncular hem yapımcılar hem de seyirciler oldukça keyif alır. Filmlerin, sadece çekim aşamasından başarılı olmasının bir anlamı yoktur. Çekim sonrası seyirciden takdir alması da hayliyle anlamlıdır. Seyircinin takdirini alan filmler uzun yıllar hafızalarda kalır ve hatta favori filmler arasında yer alır. Başarılı işler her zaman adından söz ettirdiği için, çekilen sinema filmi ne kadar başarılı olursa ömrü de o kadar uzundur.

Film izlerken aldığımız keyif sadece senaryonun güzelliğine bağlanmamalıdır. Eleştirmenlerin deyimiyle” senaryonun işe yarar olmasını, oyuncuların performansı sağlar” sözü bu duruma açıklık getirmektedir.

Daha fazla bilgi için www.zehirli.net  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder