26 Ekim 2011 Çarşamba

Film Türleri

Filmlere sadece eğlence unsuru veya boş zaman değerlendirici gözüyle bakılmamalıdır. Filmler insanların yaşantılarını önemli ölçüde etkilemektedir. Senaryonun ve oyuncuların bir bütünlük içinde olarak seyirciye yansıttığı önemli kareler bütününe film diyoruz. Film aslında fotoğrafların hızlı geçişidir. Ortalama bir rakam olarak saniyede 24 fotoğraf karesinin hızlı geçişi bizlere izlediğimiz filmi sunmaktadır. Fotoğraf karelerinin birleşerek hızlı geçişi devamlılığı sağlar ve böylelikle filmler oluşur.



Film karelerinin hızla geçişi sırasında akıcı bir görüntü elde edilmesine çizgi filmlerde çok sık rastlamaktayız. Özellikle teknolojinin çok ilerlemediği eski dönemlerde seyredilen çizgi filmler, tek tek çizilir ve hızlı bir şekilde gösterilirdir. Bir çocuğun koşma anı için yüzlerce resim çizilirdi. Daha sonra bilgisayar kullanımı sayesinde animatörlerin böylesine zor bir işi yapmaları fazlasıyla kolaylaştı. İzlediğimiz sinema filmleri de tıpkı çizgi film tadında olmaktaydı. Tek bir fark vardı o da; çizgi filmlerin kareleri el ile çizilirken, sinema filmlerinin fotoğraf kareleri deklanşörden kaynaklı hayat bulmaktadır. Fotoğraf karelerinin bütünlüğü sayesinde izlemiş olduğumuz filmlerin türleri, dünya üzerinde ki insanların tarzlarına ve hayattan beklentilerine göre kategorilere ayrılmıştır.  Komedi türüyle neşelenir, trajedi türüyle hüzünlenir, dram türüyle ise hayatın hem acı hem tatlı halini seyrederiz. Zaman içinde bu türlere farklı kategoriler eklenerek, absürd filmler, belgeseller, sanat için çekilmiş filmler daha birçok film türü hayata merhaba demiştir.

Film izlerken, insanlar ne seyrettiğini düşünür. Yaşamını eleştirir. Çünkü; izlemiş olduğu film insana hayatını sorgulamasını sağlar. O ana kadar hayatı olduğu gibi kabul eden bir çok seyirci izlediği filmden sonra hayatın akışında kendini kaybetmez. Sorgulayıcı olur ve kaderine baş kaldırır.

Daha fazla bilgi için www.zehirli.net  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder